Kapela sv. Kaja

Kapelica sv. Kaja se nalazi na lokalitetu Nevistina Stina na južnim padinama planine Biokovo. To je zavjetna kapelica rađena uz put na području koje je prirodni prijelaz teritorija nekadašnjih i današnjih Brela. Ugrađena je u kamenu i u njenoj unutrašnjosti se nalazila slika koja je s vremenom nestala. Spominje se 1768. godine kada je pripadala Omiškom dekanatu.

Oko kapelice se nalazi groblje. Ne postoje pisani izvori o njemu.

Kapelica je rušena više puta. Prvi put je porušena u prvom svjetskom ratu. Rušena je i u drugom svjetskom ratu kao i poslije rata od JNA vojske koja je obilazila to područje.

Ova je kapelica posvećena sv. Kaju, koji je rođen u Dalmaciji. On je bio u rodbinskim je vezama s carem Dioklecijanom tj. Dioklecijan mu je bio stric. Krajem 3. stoljeća poslije Krista izabran je za papu. Oštro se suprotstavljao dualističkom učenju maniheizma (pogansko-kršćanska sekta, koju je osnovao Perzijanac Manes, propovjednik koji je naučavao da je od Krista poslani posljednji prorok) te je okupljao vjernike i po kućama održavao mise. Zbog svoje vjere je kažnjen od cara Dioklecijana.

Zavjetni kip sv. Kaja je kupio Toma Šošić ( glavar iz Brela 1916.-1920.), s nakanom da se kapelica proširi i u nju postavi svečev kip. Kip sv. Kaja je napravljen od drveta, visine 75 cm. Na kipu je potpis autora A. Repića iz 1916. godine. Do obnove kapelice, kip se čuvao u crkvi sv. Stjepana.

Temeljita obnova kapelice je počela 1991. Kameni luk koji je pronađen nekoliko metara od samog mjesta kapelice je izvoran i ugrađen u nju. Na otvor kapelice su postavljene rešetke, a pok. Jure Sokol je izradio križ koji se nalazi na kapelici.

Kip je postavljen u obnovljenu kapelicu 25.08.1991. Prilikom postavljanja kipa, Damjan Šošić-Damo je napisao povelju koja se nalazi u metalnoj kutijici zabetoniranoj u temelj kipa. Prva sveta misa je rečena 28.08.1991. Sv. misu je održao don Ilija, tadašnji breljanski župnik. 28.08.1992. godine je održana druga sv. Misa u znak zahvalnosti Tomi Šošiću i od tada je odlučeno da se misa održava svake godine 22.04. na dan sv. Kaje.

Nada Marušić