Crkva Sv. Stjepana

Crkva-Sv.-StjepanaŽupna crkva u Brelima je crkva svetog Stjepana Prvomučenika. Crkva je sagrađena 1891. g. kod groblja. Današnja crkva Sv. Stjepana zapravo je treća na istome mjestu.

Tijekom vremena, kako se vjera širila i povećavao broj stanovnika, 1887.godine se pristupilo gradnji nove crkve. U katastarskim knjigama je uknjižena kao čest. zgrade br.688. Prva sv. misa se služila na blagdan Svih Svetih, 01.11.1889. u tada još ne dovršenoj crkvi.

Crkvena lađa je duga 21 m i široka 11 m. Svetište je dugo 6,50 m, apsida 3,50 m. Kasnijom gradnjom zvonika na pročelju je produžena još 3m.

Gospin oltar je prenesen iz stare crkve s Gospinim kipom, koji je 1825. kupljen u Mlecima. 1890. su nabavljeni oltari sv. Stjepana, s drvenim Svečevim kipom te oltarna pala sv. Jurja, sv. Ivana i sv. Pavla, djelo Antonija Zuccara, talijanskog slikara.

1897. je završen glavni oltar od kararskog mramora, djelo Josipa Bariškovića pok. Petra iz Splita i te je godine crkva posvećena od biskupa Nakića.

Biskp Frane Franić se prigodom pastirskog pohoda 26.08.1954. interesirao za gradnju zvonika. Tako je nacrt izradio ing. Ante Barač iz Splita u kojem je prikazan zvonik s vanjske strane ne bili se pokrilo ispucano crkveno pročelje. Nacrt je odobrio zavod Projektant iz Splita nakon čega je 20.05.1955. izdana građevna dozvola br.1404/55.

Crkva Sv. Stjepana je prije prvog svjetskog rata imala tri zvona. Zbog ratnih potreba, dva su joj otuđena zbog potreba za municiju. To zvono je težilo oko 100 kg te se na njemu bila prikazana četiri reljefa: sv. Nikola, sv. Stjepan, blažena Gospa te Isus na križu s Gospom i sv. Ivanom pod križem.

Iza drugog svjetskog rata su nabavljena nova dva zvona koja je izradila tvornica Metallum u Zagrebu, a lijevana su u Donjoj Austriji. 05.06.1922. su zvona blagoslovljena.

1975. god. Je nabavljano novo zvono teško oko 560 kg, a 1978. oba su zvona na crkvi elektrificirana.

Crkva je obnovljena 1995. godine prigodom stote obljetnice posvete za vrijeme tadašnjeg župnika Ilije Vuletića. Tom obnovom je bitno promjenila svoj unutrašnji izgled.

Na samom ulazu u crkvu, s desne strane u zvoniku je napravljena kapelica sv. Anti.

U novije vrijeme se izradio pristupni put ka crkvi. Ispred crkvenih vrata je postavljena kamena skulptura. U crkvi su postavljeni vitraži i postavljena je nova čoka.

Nada Marušić